fbpx

Home office vagy telephely? Amikor fontos a munkavégzés helyszíne

geofencing

Mit jelent a Geofencing illetve a Geolocation funkció egy munkaidő nyilvántartó rendszerben?

A pandémia rákényszerített minket, hogy megtanuljunk otthonról dolgozni, ami rengeteg új kihívás elé állította a cégeket, viszont nem elhanyagolható előnyökkel is jár. Egy jól megszervezett Home Office beosztásnál megspórolhatjuk a bérelt irodaterület akár 40 %-át, munkavállalóink kötetlenebben és hatékonyabban végezhetik ugyanazt a munkát. Bizonyos munkakörökben viszont szeretnénk tudni, hogy honnan dolgozik a kollegánk.

Ilyenkor jöhet szóba a Geofencing funkció, ami azt jelenti, hogy a home office terület köré egy virtuális kerítést helyezünk el ahonnan a munkavállalónk blokkolni tudja a munkaidejét. Vannak olyan munkakörök, amiben ez egy nagyon fontos tényező. Például egy call centeres kollega, ha a strandról jelentkezik be, nem biztos, hogy rendelkezik majd a megfelelő internet sávszélességgel, hogy garantálható legyen a hívás minősége, de ugyanilyen jó példa egy mérnök vagy grafikus, akinek a hatékony munkavégzéshez szüksége van a cég által biztosított nagyfelbontású monitorra.

Nem csak home office környezetben beszélhetünk a Geofencing létjogosultságáról. Nagyon jó példa az építőipar, vagy a mezőgazdaság, ahol a dolgozónak egy jól körül határolható helyen kell a munkaidejét eltöltenie, ahol nincs meg az infrastruktúra egy fizikai munkaidő nyilvántartó terminál felszereléséhez. Manapság már mindenki rendelkezik okostelefonnal, amiről, a bejelentkezés után, egy gombnyomással elküldi a munkaideje kezdetét és végét. Ezt csak akkor tudja megtenni, ha az adott területen tartózkodik.

kelio mobile geofencing
Kelio geolocation

Az időadat rögzítésekor a szoftver megvizsgálja az okoseszközünk GPS koordinátáit. Kézenfekvő, hogy a Geofencing (virtuális kerítés) funkció mellett Geolocation funkció is megjelent a legfrissebb Kelio Munkaidő Nyilvántartó rendszerekbe.

Mikor használjuk a Geolocation funkciót?

Területi képviselők esetén sokszor elvárt, hogy egy megadott időszakban egy bizonyos területen tevékenykedjenek. Ilyenkor a munkáltató a munkaidő kezdeténél, de bármilyen munkaidő adat bekerülésénél rögzíti a munkavállaló helyzetét is. Ezek az információk megjeleníthetőek egy térképen, ami mellet fel vannak sorolva az adott időszak blokkolásai és azok pontos címe. Tényleg ott volt a területi képviselőnk az ügyfélnél? Használjuk a geolocation funkciót és az Analytics modult és kiderül.

A GPS pozíció és a munkaidő adat együttes rögzítése további lehetőségeket jelent a munkaidő nyilvántartó rendszer finomhangolásában.  Javasolt beállítás a fizikai terminálokkal rendelkező cégek területén a mobil eszközről történő blokkolás kizárása. Ezzel a beállítással, egy esetleges tűzriadó esetén, a rendszer pontos jelenléti riportot tud küldeni az illetékeseknek ezzel segítve munkájukat.

A XXI. század digitális megoldásai segítenek egy cég fejlődésében és növekedésében, de ugyan ilyen fontos, hogy ezt a kihívást a cég humán oldala is teljesíteni tudja. Ahhoz, hogy ügyfeleink feltérképezzék a HR digitalizációs felkészültségi szintjüket, minden Kelio munkaidő nyilvántartó rendszerhez egy napos auditot adunk ajándékba partnerünktől.

humandigitalgroup

Önöknél is érdekes lehet? Szívesen bemutatjuk!

15 + 3 =

Üvegkapu

Üvegkapu

ÜvegkapuA 700 millió forint becsült értékű építési beruházással összefüggő építési kivitelezési tevékenységek átláthatóbbá tételét célozza a 2022. január 1-től életbe lépő 510/2021. (IX.3.) Kormányrendelet, vagy más néven az Üvegkapu rendelet. Ennek értelmében a 2022....

Kelio Xtrem terminál

Kelio Xtrem terminál

Kelio XTREM Por, hőség, fagy, eső? Eddig elképzelhetetlen volt, hogy ilyen körülmények között okosterminált használjunk a munkaidő rögzítésére, illetve ajtók védelmére, de megérkezett a KELIO XTREM, ami mindennek ellenál. Beléptetési adatok, tevékenységek rögzítése,...

Munkaidő nyilvántartás a XXI.században I.rész

Munkaidő nyilvántartás a XXI.században I.rész

(a cikkben szereplő képernyőképek és terminálok az általunk forgalmazott BODET rendszerekből származnak)Napjainkban számos alkalmazás segíti a munkáltatókat a munkaidő nyilvántartás hatékony vezetésében. A legegyszerűbb „blokkoló órák” -tól a komplex rendszerekig....

Jelenléti ív = munkaidő-nyilvántartás?

Jelenléti ív = munkaidő-nyilvántartás?

Jelenléti ív = munkaidő-nyilvántartás?A "jelenléti ív” kifejezés igazi őskövület a magyar nyelvben: mindenki látott már, mindenki használja, de sokakban tévhitek élnek a fogalommal kapcsolatban, méghozzá olyan tévhitek, amelyek akár súlyos büntetést is maguk után...